Sauvon Elävän Kulttuurin Seura

ETUSIVU  >  SELKU RY  ESITTELY

Esittely

SELKU ry syntyi toiminnasta​

Sauvon Elävän Kulttuurin Seura ry on sauvolainen poliittisesti sitoutumaton kulttuurijärjestö, jonka tavoitteena on synnyttää paikallista, korkeatasoista kulttuuria Sauvoon, paikallisin voimin. Selkun voi sanoa syntyneen tarpeeseen, sillä yhdistyksen syntymisen taustalla oli voimakas halu valmistaa omintakeista teatteria sauvolaisten nähtäväksi ja tuoda elävää musiikkia kuultavaksi. Selku syntyi kuten pitääkin: ensin alkoi toiminta ja vasta sitten luotiin yhdistysraamit. Ovet ovat aina olleet auki kaikille kiinnostuneille: kynnys matalalla mutta tavoitteet korkealla!

Yhdistyksen syntysanat ajoittuvat vuoteen 1988. Joukko nuoria sauvolaisia oli muutaman vuoden ajan pyörittänyt kesäteatteria, järjestänyt konsertteja ja viritellyt yhteistä kuoroa. Kaikelle tälle aktiivisuudelle tarvittiin yhteinen organisaatio. Jotta toiminta voisi tulevaisuudessa pitää sisällään monialaista kulttuuritoimintaa, päätettiin yhdistyksen nimeksi Sauvon Elävän Kulttuurin Seura ry, jonka lyhenne SELKU tuli nopeasti tutuksi sauvolaisten keskuudessa.

Selkun näkyvin toimintamuoto on alusta asti ollut Sauvon Kesäteatteri, josta on vuosien mittaan kehittynyt yksi maakunnan kiinnostavimmista ja omaleimaisimmista kesänäyttämöistä. Sauvon Kesäteatterin ohjelmistolle leimaa-antavaa on ollut yllätyksellisyys. Käsittelyyn on otettu historiallisia merkkihenkilöitä ja paikkakunnan historiaa. Uuden kuosin ovat saaneet klassikkoteokset ja kaikkien tuntemat sadut. Huomattavaa on, että Sauvon Kesäteatterin esityksistä on ollut kantaesityksiä merkittävä osa, joko täysin uusina teksteinä tai uusina dramatisointeina. Katsojamäärät ovat nousseet alkuvuosien noin 400 katsojasta yli 2000:n katsojaan.

Myös talviaikaan on tehty teatteria: lastenteatteria, kokeellista draamaa ja kabareeta. Selku on ollut kasvattamassa nuorta esiintyjäpolvea pyörittämällä lasten- ja nuorten teatteriryhmiä.

Selku on järjestänyt säännöllisesti konserttitoimintaa Sauvossa. Tähän ovat vaikuttaneet yhdistyksessä toimivat muusikot, jotka ovat houkutelleet myös kollegoitaan konsertoimaan Sauvon kirkkoon, seurakuntataloon tai uuteen kirjastotaloon.

Selku on omalta osaltaan vaikuttanut myös kulttuuripoliittiseen keskusteluun. Selku halusi ohjelmallisella keskustelutilaisuudella herättää huomiota katoavaan kylänraittiin Sauvossa, kun vanha Osuuskaupan kiinteistö oli tuhoutunut tulipalossa 2010.

Selku on jättänyt voimakkaan jäljen Sauvoon, ja sen toimintaa voidaan pitää yhtenä osatekijänä Sauvon nykyiselle ”kulttuurikunnan” imagolle. Selkun riveistä on varttunut useampia taide- ja kulttuurialan ammattilaisia ja vaikuttajia.

Selku on ollut aina avoin kaikille, jotka haluavat tulla kokeilemaan siipiään näyttelijöinä, lavastajina, puvustajina, muusikoina, rakentajina, kahvinkeittäjinä, lipunmyyjinä, parkkipaikan opastajina, jokapaikan höylinä… Se on toiminnallaan antanut kymmenille nuorille ja varttuneemmillekin elämän eväitä, ystäviä, turvallisen yhteisön ja jopa auttanut monia löytämään paikkansa maailmassa. Ja haluaa toimia edelleenkin näin elävän kulttuurin puolesta.

Timo Väntsi