Nummisuutarit

A.KIVEN NUMMISUUTARIT SUOMALAINEN HUVINÄYTELMÄ SAUVOSSA

Sauvon Elävän Kulttuurin Seura, SELKU ry.n näyttämöllä Vahtistenmäellä Sauvossa on ensi-illassa 7.7.2023 Aleksis Kiven Nummisuutarit.

Nummisuutarit 1864 on suomalaisen puhenäytelmän esitetyimpiä ja tunnetuimpia teoksia. Näytelmän päähenkilö on Esko, joka tavoittelee puolisokseen isontalon kasvattitytärtä Kreetaa. Naimakauppa on ennalta sovittu ja sen merkitys koko nummisuutarin perheelle on suuri. Edesmenneen korpraalin testamentti nimittäin lupaa 500 riksiä joko Eskolle tai nummisuutarin kasvattityttärelle Jaanalle, riippuen siitä kumpi ensin menee naimisiin. Erityisesti nummisuutarin Martan, Eskon äidin tavoitteena on saada poikansa Esko ensiksi naitettua. Esko toimii ensin hyvässä uskossa perheensä toiveen mukaan, mutta lopulta väärinkäsityksen ja seikkailujen myötä päätyy itsenäiseen valintaan muista piittaamatta.

Aleksis Kivi (10.10.1834- 31.12.1872) on ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Hän aloitti ja kehitti suomenkielisen näytelmäkirjallisuuden ja hänen sanotaan vaikuttaneen myös suomalaisen naisen ja miehen kuvaukseen tavalla, joka on luonut kansallisen identiteetin perustan. Aleksis Kivi on käyttänyt kirjallisuudessa omaa kotiympäristöään ja monet Nummisuutarin henkilöistä ovat saaneet esikuvansa Kiven oikeassa elämässä kohtaamista ja tuntemista ihmisistä.

SELKU ry.n toteutus on uskollinen alkuperäisen käsikirjoituksen juonelle ja suomen kielelle, joka on ollut myös syynä näytelmän valintaan. Työryhmä on halunnut oppia näytelmän suorapuheista ja väliin ronskiakin kieltä ja herkutella sillä.

Näyttämöllä on 24 innokasta 8–80 – vuotiasta teatteriharrastajaa ammattilais- vahvistuksella

Ensi-ilta 7.7.2023. Näytökset heinäkuussa ja 25.-26.8 2023

Nummisuutarit on osa Vahtisten kulttuurikesää. Aleksis Kiveen liittyvät luennot ovat Sauvossa 15.6. 20.6. ja 6.7. Kotiseutumuseossa on myös aiheeseen liittyvä näyttely.